Björn, varg och järv

Strax efter midsommar packade jag bilen och tog färjan öster ut till Finland. Efter drygt 60 mils bilfärd i landet, som bör ha något av ett världsrekord i fartkameror, kom jag fram till basecamp. Lägret ligger fint på en halvö med bastu och bryggor åt olika vädersträck.

Efter en snabb middag blev vi utkörda till våra gömslen. Min placering blev i skogen där det är som mörkast men ett av dom ställena där järven kan dyka upp. I gömslet bredvid satt Roland och Torsten så även om jag sitter själv i gömslet så finns det folk intill. Efter några timmars väntan kom vår första nalle, alltid lika glädjande och spännande när det rör sig i skogen. Björnen var orolig och tog bara några matbitar och sen drog den in i skogen. Detta upprepades ett antal gånger sen försvann den i mörkret.

130627_natur-45

Efter flera björnbesök under natten dök den mindre men hårda järven upp. Den ena av dom två som visade sig hade varit i slagsmål och hade en skada på vänster öga vilket syns på bilden nedan.

130627_natur-67

Första nattens fotande gav en del bilder med härlig skogskänsla så natt nr två fick myren ett besök. Natten innan hade varg skådats där, ett djur jag aldrig sett ute i naturen. Efter ett antal timmars väntan, ja, större delen av tiden i gömslena består av väntan, fick Sten, som jag delade gömslet med, syn på alfatiken. Tiken är väldigt ljus och för dagen mycket lättskrämd. Hennes beteende påminde en hel del om första kvällens första björn, snabbt ut på myren, ta lite mat och sen in i skogen igen.

130628_natur-4

Efter ett tag dök även alfahannen upp. Han kände sig inte bekväm utan smög omkring med svansen mellan bena hela tiden. Trots sin osäkerhet besökte han myren ett antal gånger under natten. För oss fotografer var det ingen höjdarkväll, långa avstånd till djuren som dessutom helst smög omkring i det höga gräset. Något man lärt sig genom åren i gömslen är att vissa kvällar, som denna, är det bättre att bara njuta av skådespelet framför sig än att försöka leta efter en bra bild.

130628_natur-88

Tredje natten i gömsle fick jag tillbringa vid mitt favoritelement, vattnet. När jag kom till gömslet kunde jag bara njuta av en spegelblank yta, bara något djur kunde dyka upp och spegla sig denna kväll så skulle allt vara perfekt. Timmarna var många och långa men tillslut dök det upp en nalle och kvällen var räddad. Inte nog med att mina förhoppningar uppfylldes, innan natten var över svepte dimman in över sjön. Stundtals var den mycket tjock vilket medförde att sikten var lika med noll men ibland var den perfekt och min tur höll i sig så det fanns en björn runt sjön som gärna blev avbildad.

130629_natur-14

Efter denna lyckade kväll frågade jag om det fanns möjlighet att sitta i samma gömsle även den sista natten. Efter lite trixande lyckades färdledaren Magnus fixa så att jag fick en natt till vid sjön. Jag anade att jag inte skulle få upplevelser i samma klass som kvällen innan men hoppet fanns där. I väntan på de fyrbenta vännerna roade jag mig med att plåta ”pausfåglarna” en del, både i vattenytans speglingar och när dom startade från vattnet.

130629_natur-167

130630_natur-21

Efter en inte allt för lång tid dök det upp en björn som gick fram och tillbaka på andra sidan sjön vilket gjorde att jag kunde panorera djuret. De flesta bilderna blev suddiga men är slutartiden 1/6 sekund så är det inte konstigt men några blev användbara 🙂

130630_natur-72

 

Sista bilden från denna resa blir på gömslet som jag tillbringade resans två sista nätter i. Myggnätsdörren som lutar mot den högra delen av gömslet användes flitigt under början på kvällarna då temperaturen med lätthet översteg 45 grader inne i skjulet.

 

130630_natur-46

Självklart blir det fler resor till ostligaste Finland, vem vet, kanske redan nästa år.

/Pickla

 

This entry was posted in Djur, Natur.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*