Val av bilder

Sitter och redigerar för fullt och funderar lite på vad det är som gör att jag väljer de bilder jag väljer. Ibland kan det vara för att det händer något i bilden som får mig att stanna till, något man bara anade i sökaren då allt går så fort.

120526_boat-1127

Tack vare ett långt tele trycks magbåtarna ihop och gör bilden mer dramatisk än vad det var i verkligheten. Finns säkert någon i en lågflygande farkost som är av en annan uppfattning med vatten sprutande mot sig och troligen inte har full koll på situationen. 🙂

Ibland när man bläddrar bland bilderna så hittar man en detalj som gör hela bilden i mitt tycke. I den storleken som jag publicerar bilder på nätet så syns det inte

130720_rundbana-2335

lika tydligt som när bilden är i naturlig storlek.

130720_rundbana-2335-2

Ögat, koncentrationen i blicken som syns bland alla vattendroppar fängslade mig direkt jag såg den, en glad överraskning denna kväll vid datorn 🙂

Ja, det är inte bara det man ser vid datorn som får mig att välja ut dom jag väljer. Bilden nedan känner jag igen mig själv i som liten. Känner att jag står där och något har hänt, hur ska jag förklara detta när mina föräldrar kommer och frågar, jag har ju faktiskt inte gjort något, är bara lite på fel plats vid fel tillfälle. Vad är det fler för tankar som går i den lilla killens huvud, inte vet jag men jag stannar i alla fall till och tänker.

130720_rundbana-2039

När vi ändå är inne på fel. Ibland händer det att jag är på rätt ställe och tänkt mig en viss typ av bild, ställt in kameran som jag vill ha den, i detta fall en lång slutartid för att få fart i båten som bilden nedan.

110917_offshore-886

Vad kan då bli fel när man tänker så, jo, det händer något som inte ska ske, som vid detta tillfälle, båten flippar. Inte lätt att frysa ett ögonblick när det rör sig fort åt alla håll, en riktning fungerar men flera, nej. Bilden blir suddig och man kastar den i papperskorgen, inte alla, några behåller jag i mitt hemliga arkiv som denna. Vet inte riktigt varför, troligen för att jag upplever bilden lite som en målning, något man inte direkt ser vad det är.

130525_rundbana-1494

Personer inom sporten kan tyda vad det handlar om men folk som aldrig sett en F1000 har nog rätt svårt att se vad det föreställer.

När vi är inne på målningar så vill jag ibland få bilderna att upplevas som en målning. Oftast så handlar det om slumpen som gör att man får till just den typen av bilder när man bara är ute och går. Bilden på missen togs en helt underbar vinterdag när jag var ute med min kollega Rickardh och fotade. Katten satt innanför glaset på denna bod. Frosten satt fint på rutan och huvudmotivet bröt av med sparsamma färger, något jag gillar.

120212_djur-24

Vid andra tillfällen kommer det in dimma samtidigt som det man suttit och väntat på i flera timmar smyger fram till vattnet, nästan en overklig känsla far genom kroppen. Några snabba exponeringar, kontrollera, ställa om kameran, där satt satt den, känslan som jag ville förmedla.

130629_natur-136

Vad är det jag egentligen surrar om? Jo, de bilder jag väljer ut kan bero på små detaljer, som ögat ovan, eller att jag lyckats förmedla den känslan jag vill i bilden, björnen. I andra fall handlar det bara om känslan jag får för bilden, att den funkar helt enkelt. De flesta båtbilderna är så, mer för att visa att ekipaget varit på plats men ibland har man tur och lyckas få till något utöver det vanliga, något som väcker uppmärksamhet. Jag har bildserier där personer fått en aha-upplevelse och blir tårögda av rädsla när dom ser hur illa det kunde ha gått, sådana serier/bilder undviker jag att lägga ut med hänsyn till dom inblandade.

Kort och gott, de bilder som hamnar på sidan förmedlar det jag gillar att titta på, sen hoppas jag att ni som betraktar dem upplever samma känsla som jag. En sista viktig sak, de bilder jag publicerar skall hålla för stora tryck, inte bara på webben. Jag har sett för många exempel där bilderna bara håller för tryck upp till A4, vad händer då dessa bilder ska hamna på ett släp, banderoller eller liknande? Det blir helt enkelt inte bra. Nej, det hänger inte på utrustningen i första hand utan att man skapar bilden i kameran och inte beskär den efteråt i datorn. Viss beskärning gör även jag men det är väldigt lite eftersom jag vet att många vill trycka upp bilder som affischer mm och då vill både kunden och jag att det ska bli bra.

Sov gott
/Pickla

 

 

This entry was posted in Egna tankar.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*